sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Säppi 4.5. - paneelileppälintu

Salokankaan tasainen kyyti toi porukan sateiseen saareen puolenpäivän jälkeen. Kartoituslaskennat jälleen mielessä.


Sade lakkasi nopsaan ja ponkaisimme Riston kanssa maastoon. Pommikopilta näkyi parikymmentä valkovikloa.


Sakea sumu saapui sateen tilalla. Peräkulmaan mennessä oli nähty kymmenisen leppälintua, jynx (käenpiika), 30 tilheä ja 9 streperaa (harmaasorsa).


Rannalla hyppi kolme pensastaskua......seuranaan mielenkiintoisen näköinen leppälintu. Linnulla oli sisimpien käsisulkien valkeista ulkohöydyistä ja tertiaalien valkoisista reunoista muodustuva selvä paneeli.

Dudetyyliin olimme jättäneet spudet asemalle ("ei siellä edes näe niin pitkälle")... Kiikarilla näki, että paneeli oli selvin sulkien tyvellä, eikä jatkunut pisimpiin käsisulkiin asti. Siipisulat olivat ruskeat (kuluneet) ja joissakin isoissapeitinhöyhenissä oli vaaleanruskeat kärjet (erottuu kuvistakin). Näillä perustein epäilimme lintua nuoreksi (2kv). Kuitenkin päänkuviot olivat "yhtenäiset" - kurkussa tai ohjaksessa ei vaaleita kärkiä, jälkeenpäin annoin itseni ymmärtää, että tämä viittaisi vanhaan yksilöön.


Kuvista vaikuttaisi, että linnun otsalla olisi poikkeuksellisen vähän valkoista, tähän ei kuitenkaan osattu maastossa kiinnittää huomiota. Ääntä emme kuulleet.


Kotiuduttuani huomasin, että aiheesta oli käyty vilkasta keskustelua Bongariverkossa, sillä Oulussa (http://www.roller.fi/gallery/main.php?g2_itemId=2987 ) ja Rönskärillä (http://www.tarsiger.com/gallery/index.php?pic_id=pirpa1241348379&lang=fin) oli myöskin havaittu paneelileppikset. Lisäksi British Birdsissä on juuri julkaista leppälinnun roduista artikkeli (http://www.eurobirding.com/birdingmagazines/artinfo.php?id=10140). En tiedä onko Säpin lintu määritettävissä näillä tiedoin miksikään, mutta nykyinen, vanhentunut kirjallisuus antaa ymmärtää, että se olisi samamisicus-rotuinen, koska sillä on selvä siipipaneeli. Näin yksinkertainen asia ei valitettavasti ole, vaan ilmeisesti on olemassa eriasteisen paneelin omaavia nimirodun leppälintuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti