perjantai 17. huhtikuuta 2009

Heke-pyyntiä

Rauman Paroalhossa talvehtii hernekerttu, kyseessä on ensimmäinen onnistunut talvehtiminen Suomessa. Ainut edellinnen kunnon talvihavis on myös Raumalta, vanhalla hautausmaalla talvella 04/05 oleskellut lintu selvisi 21.1. saakka. Muualta Suomesta tunnetaan pari joulukuun alun havista.
Rauman heken tekee mielenkiintoiseksi sen alalaji, lintu kuuluu ilmeisesti itäiseen alalajiryhmään - todennäköisimmin kyseessä on halimodendri-alalajin yksilö. Itäisistä hernekertuista ei ole ainuttakaan virallista, eli RK:n hyväksymää havaintoa Suomesta. Epäilemättä loppusyksyn hernekertuista (suuri) osa on itäistä alkuperää (ks. esim. http://tarsiger.com/images/upppe/sylcur_291008_upppe_1650.jpg).Itäisten hernekerttujen määrittäminen taksonilleen on hyvin haastava tehtävä, käytännössä nykyään vaaditaan vähintään linnun huolellista tarkastelua kädessä - mielummin DNA-näytettä. Seikkaperäinen kuvaus Ruotsissa havaitusta itäisestä hernekertusta löytyy http://landsort.com/birds/galleri/birds/aut00/arsan/20001125/eindex.htm Kannattaa erityisesti kuunnella sivulla oleva äänite, sinitiaista muistuttava ääni poikkeaa selvästi kotoisen currucan äänistä. Myös Tarsigerissa hernekerttujen ääntelyä http://tarsiger.com/sounds/index.php?sp=find&lang=fin&order=nro,paiva%20DESC&species=71020


Rauman lintu on jo rengastettu, ennen rengastusta oli tiedossa, että lintu oli jossain vaiheessa menettänyt osan pyrstöstään. Sattumalta puuttuvat sulat olivat määrityksen kannalta oleelliset pyrstön valkokuvioiset reunasulat... Nyt lintu oli kuitenkin kasvattanut uudet tilalle, muttei haksahtanut enää verkkoon - pihassa se poikkesi kolmen aamutunnin aikana kahdesti.


Hekepihan omenapuussa käväisi tiltaltti - vuodari napsahti.


Puolisofti stara pyöri ruokinnalla koko päivän.


Verkkoon erehtyi vain varpusia, tiaisia, pari köyhää ja spinaria.
Ja menoks - joku päivä uudestaan, ite en kyllä varmaan pääse mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti